Verbintenissenrecht

Verbintenissenrecht wordt in de volksmond ook wel contractrecht genoemd en is een deelgebied van het burgerlijk recht. Een verbintenis is het gevolg van een enkel- of tweezijdige rechtshandeling of van een feitelijke handeling tussen (rechts-)personen. Het kan hierbij gaan om een wettelijke verbintenis, één uit overeenkomst of een natuurlijke verbintenis. Voorbeelden van dergelijke verbintenissen zijn bijvoorbeeld een koopovereenkomst, een arbeidsovereenkomst en algemene voorwaarden.

Vraag advies bij het verbintenissenrecht

verbintenissenrechtHet aangaan van een verplichting is niet zomaar iets. Grote belangen spelen vaak mee en daarom is het verstandig om bij bepaalde overeenkomsten juridisch advies in te winnen. Het kan ook voorkomen dat een van de partijen zich niet, niet tijdig of verkeerd aan de overeenstemming houdt. Het gaat hier dan over niet-nakoming. Er kunnen verschillende stappen worden ondernomen als dit het geval is. De nakoming kan gevorderd worden, er kan vervangende schadevergoeding geëist worden, de eigen prestatie kan worden opgeschort of de gehele overeenkomst wordt ontbonden.

Wanneer een partij besluit om te ontbinden, is het gevolg hiervan dat hij aan de ene kant geen recht meer heeft op de verschuldigde prestatie van de wederpartij, maar aan de andere kant ook wordt bevrijd van zijn eigen verplichtingen. De bepalingen in het verbintenissenrecht over ontbinding zijn van regelend recht. Dit betekent dat partijen zelf afspraken mogen maken over ontbinding. Het wordt wel aangeraden om een advocaat die gespecialiseerd is in verbintenissenrecht in te schakelen.

Bel ons op: 0900 2386222
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een advocatenkantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Advocaat en maak een afspraak met de advocaat in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.