Moet u trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Het standaard in gemeenschap van goederen trouwen stopt. Althans als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt. PvdA, VVD en D66 hebben hiervoor een wetsvoorstel ingediend. Wanneer mensen trouwen in gemeenschap van goederen delen ze alle bezittingen en schulden die ze al hadden vóór ze elkaar het ja-woord gaven. Als een koppel besluit te trouwen hebben ze twee keuzes. Of ze trouwen volgens de standaard in gemeenschap van goederen, of ze moeten naar de notaris om op huwelijkse voorwaarden de trouwen. Met het nieuwe voorstel wordt dit omgedraaid. Trouwen in gemeenschap van goederen trouwen of huwelijkse voorwaarden hebben beide voor- en nadelen.

In gemeenschap van goederen trouwen?

Het voordeel van in gemeenschap van goederen trouwen is dat het vermogen en de schulden precies verdeeld worden, ongeacht wie welk inkomen heeft. Een thuisblijvende moeder houdt na een scheiding dus evenveel over als een fulltime werkende vader. Een ander voordeel hiervan is dat de afspraken altijd duidelijk zijn. Een groot nadeel aan trouwen in gemeenschap van goederen is dat je ook schulden moet delen. Dat is bijvoorbeeld relevant bij een faillissement van een van de partners.

Onder huwelijkse voorwaarden trouwen?

Een groot voordeel van trouwen op huwelijkse voorwaarden is dat je het vermogen van de echtgenoten kan beschermen tegen schuldeisers. Wanneer een van de partners een schuld maakt, dan blijft de andere partner hier vrij van. Een ander voordeel is dat je erfenissen die je ontvangt prive blijven.

Verder kun je bij huwelijkse voorwaarden allerlei regelingen met elkaar treffen over bijvoorbeeld de verdeling van de pensioenrechten, bezittingen en schulden. Nadelen van trouwen op huwelijkse voorwaarden zijn dat wanneer er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt, een van de partners benadeeld kan worden na een scheiding. Verder is het soms is het nodig om huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk te veranderen. Dit kost elke keer opnieuw geld.

Wil u meer juridisch advies over uw huwelijk? Een advocaat kan u helpen bij zaken over het familierecht. Bent u reeds getrouwd en gaat u scheiden? Onze bemiddelaars helpen en uw partner afspraken te maken zodat het uit elkaar gaan zo soepel mogelijk verloopt.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 2386222
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een advocatenkantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Advocaat en maak een afspraak met de advocaat in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.