Rechtshulp inschakelen

Als u een juridisch probleem heeft, doet u er goed aan om rechtshulp in te schakelen. Een advocaat kan in een dergelijke situatie uw belangen behartigen en is bevoegd om procedures te voeren bij de rechtbank.

Een advocaat is niet altijd verplicht, maar veel mensen weten onvoldoende van de wet om hun zaak bij een rechter goed te vertellen. Bovendien kunnen mensen het lastig vinden om afstand van hun eigen zaak te nemen. Dan biedt rechtshulp uitkomst.

Wanneer is rechtshulp noodzakelijk?

rechtshulpBij juridische conflicten doet u er goed aan om rechtshulp in te schakelen. In sommige gevallen is rechtshulp zelfs verplicht, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of een geldvordering boven 5000,- euro. Rechtshulp is noodzakelijk en verplicht bij civiele procedures bij de rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad. Bij de kantonrechter, die relatief eenvoudige en goedkope zaken afhandelt, mag u wél verschijnen zonder advocaat.

Gefinancierde rechtshulp

In bepaalde gevallen kunt u, als u rechtshulp nodig heeft maar dit niet kunt betalen, in aanmerking komen voor rechtsbijstand. In de Nederlandse wet is namelijk vastgelegd dat iedere burger toegang tot het recht moet kunnen hebben. Mensen met bijvoorbeeld een te laag inkomen of te weinig spaargeld, kunnen om deze reden in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp; rechtsbijstand. Rechtsbijstand houdt in dat een deel van uw juridische kosten worden vergoed. U betaalt dan een eigen bijdrage, waarvan de hoogte afhankelijk is van uw inkomen.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 2386222
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een advocatenkantoor dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Advocaat en maak een afspraak met de advocaat in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.